Frequently asked questions


Waarom CodeClub Lochristi ?
Momenteel zijn heel wat initiatieven om kinderen in contact te brengen met STEM en programmeren in het bijzonder. Er zijn talloze initiatieven zoals CoderDojo, CodeClub etc... Maar in Lochristi zelf was er tot op heden nog niets. We proberen deze blinde vlek in te vullen specifiek voor de kinderen van het gemeentelijk basisonderwijs.

Wat is CodeClub ?
We hebben ervoor gekozen om ons bij CodeClub aan te sluiten. CodeClub is een internationaal netwerk van programmeerclubs, onder de vlag van de raspberry pi foundation voor kinderen van het basisonderwijs (7 - 13 j). Het platform voorziet ons van uitgewerkte projecten die we makkelijk in de workshops kunnen gebruiken. We raden iedereen echter ook aan om zeker es een kijkje te nemen bij andere gelijkaardige initiatieven zoals CoderDojo, Devoxx4Kids. Uiteindelijk hebben al deze initiatieven hetzelfde doel voor ogen !

Voor wie is dit bedoeld ?
CodeClub Lochristi is een programmeerclub bedoeld voor de kinderen vanaf het 3e tot 6e leerjaar van de gemeentelijke basisscholen Lochristi en Beervelde.

Is het initiatief werkelijk gratis ?
Ja. We werken met vrijwilligers die graag hun passie voor ICT, wetenschap en techniek overbrengen op kinderen. We zullen dus nooit een bijdrage vragen voor deelname aan de workshops. Uiteraard is echter elke vorm van sponsoring welkom, neem hiervoor contact op via info@codeclublochristi.be.

Welk materiaal gebruiken jullie tijdens de workshops.
De workshops duren anderhalf uur. We reiken hierbij materiaal aan van de CodeClub project website, maar hebben voldoende oog voor differentiatie. Sommige kinderen zullen wat meer ondersteuning nodig hebben en meer gevorderde kinderen zullen zeer zelfstandig hun eigen ding doen. We nemen ook een kleine pauze zodat de kinderen een koek of wat fruit kunnen eten. Op het einde (laatste kwartier - 20 minuten) houden we een kleine show & tell, waarbij we een van de kinderen uitnodigen om z’n creatie even kort toe te lichten. Op die manier zien de andere kinderen ook es het werk van hun clubgenoten en stimuleren we ook de communicatie vaardigheden.

Waarom zouden kinderen moeten leren programmeren ?
Ze zitten sowieso toch al veel voor de computer ?

Klopt ! Het echter zo dat veel mensen tegenwoordig louter als consument met technologie omgaan. Door inzicht te krijgen in hoe computers werken en hoe je zelf computers kan programmeren, gaat een hele nieuwe wereld voor ze open. Ze leren dat computers niet alleen dienen om slaafs naar te staren of mee te spelen, maar dat ze aan de hand van computers ook hun creativiteit kunnen ontwikkelen. In plaats van spelletjes te spelen die iemand anders gemaakt heeft, leren ze bijvoorbeeld die spelletjes gewoon zelf te maken of aanpassen door middel van hun eigen creatieve geest. Door het beter begrijpen ook van hoe computers werken, leren ze ook kritischer omgaan met de digitale wereld.

Hebben ze nog geen lessen op school genoeg, moeten kinderen echt na de schooluren nog leren programmeren ?
Wij zijn de eersten om te stellen dat kinderen in de eerste plaats kind moeten zijn & de wereld ontdekken op hun manier. Daarom zijn wij absoluut geen voorstander van een schoolse aanpak en moet het in de eerste plaats plezant zijn ! We geven dus geen les ! We werken op basis van projecten die we aanreiken, maar de kinderen kunnen ook vrij kiezen waaraan ze willen werken. De projecten evolueren mee met de kennis en interesse van de kinderen. Uiteraard zijn er echter wel een aantal basisvaardigheden die ze hiervoor onder de knie dienen te hebben. In dit opzicht sluit onze CodeClub heel nauw aan bij de filosofie van CoderDojo.

Kan mijn kind op elk moment instappen ? Gaat het dan nog wel mee kunnen volgen ?
Ja ! Interactie met de coaches is cruciaal om te zien welke kinderen het meest begeleiding nog nodig hebben. Voor kinderen die nog nooit met scratch gewerkt hebben zullen we uiteraard extra aandacht hebben.

Wat met kinderen die meer op internet surfen of youtube zitten kijken dan effectief interesse tonen in de projectjes ?
Wanneer wij merken dat bepaalde kinderen meer op internet zitten surfen of bvb. youtube kijken, en de CodeClub sessies dus eigenlijk meer als goedkope opvang dienen, zullen wij daar de ouders op aanspreken en kan na herhaaldelijke vaststelling de toegang geweigerd worden. Er zijn meer geïnteresseerden dan plaatsen en is het niet meer dan eerlijk dat de plaatsen dan vrijkomen voor kinderen die wel interesse tonen in het programmeren.

Ik draag ICT wetenschap & techniek zelf ook wel een warm hart toe en zou graag meehelpen. Wat kan ik doen ?
Super ! Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om mee te helpen tijdens de sessies voor het begeleiden van kinderen. Het aantal beschikbare vrijwilligers bepaalt immers in grote mate hoe frequent we de sessies kunnen laten doorgaan en hoe groot we de groepen kunnen zijn. De ervaring leert dat we met een groep van 25 toch al gauw met een 4-tal coaches moeten zijn om alle kinderen een leerrijke ervaring te kunnen garanderen. Neem contact op met info@codeclublochristi.be als je graag wil meewerken !

Nuttige links
  • Scratch 2.0 online
  • De internationale site van CodeClub
  • De raspberry-pi foundation, waar CodeClub onderdeel van is
  • De site van CoderDojo - Belgie